Over ons

Eendenkooi Stokman bestaat sinds 1701 en wordt sinds 1757 beheert door een lid van de familie Stokman. Inmiddels is de 8e generatie Stokman beheerder. 


De eendenkooi is in 1990 eigendom geworden van het Landschap Noord-Holland, om zo sterker te staan voor het behoud van de eendenkooi. Het beheer en de uitoefening van het kooibedrijf wordt echter nog steeds gedaan door een Stokman.


Eendenkooi Stokman is een gemeentelijk monument.

Werkzaamheden van de kooiker

Iedere dag worden de staleenden met de hand gevoerd. Om de staleenden te helpen hun populatie op peil te houden en bij voorkeur uit te breiden, worden elk jaar voor het broedseizoen broedkorven rond de kooiplas geplaatst.

In het vangseizoen (15 augustus tot 31 januari) vangt de kooiker, met behulp van zijn trouwe kooikerhondje, de wilde eend voor de consumptie. Ook worden er eenden gevangen om deze te ringen ten behoeve van onderzoek.

Samen met het Landschap Noord-Holland beschermt de kooiker de cultuurhistorische waarde van de eendenkooi en de daarbij behorende oude zakelijke rechten (recht van eendenkooi en afpalingsrecht).

Onderhoud

Ieder jaar vinden van januari tot juni onderhoudswerkzaamheden plaats.

De onderhoudswerkzaamheden bestaan onder andere uit:

  • Kappen en fijn zagen van bomen volgens een 10-jaarlijkse cyclus
  • Bramen, brandnetels en andere woekeraars bestrijden
  • Rietschermen en vangpijpen onderhouden en herstellen
  • Onderhouden van de looppaden
  • Nestgelegenheden voor vogels en eenden creëren
  • Openhouden van de plas bij vorst, zodat de eenden blijven

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de werkzaamheden. Vindt u het leuk om zo nu en dan lekker buiten in de natuur bezig te zijn en wilt u meer informatie over het vrijwilligerswerk, neem dan contact met ons op